Hvorfor får du vorter??

Vorter er små hudsvulster i huden, der kommer af virussen ”humant papiloma virus”. Alle mennesker besidder denne virus, og derfor er muligheden for forebyggelse mod vorter, ikke en realitet.

For enkelte mennesker kan renligheden gøre en forskel, men du må ikke vaske dig for meget. Går du meget op i, at være så ren og velsoigneret som muligt, kan huden gå hen og blive for ren. Det er ikke hudens natur, at være klinisk ren hele tiden, og den har brug for bakterier.

Kroppen har brug for visse bakterier, for at overleve, men omvendt, hvis du er ligeglad med hygiejne og renlighed, vil der komme for mange bakterier på din og i din krop. Begge senarier kan være skyld i, at du får vorte virussen, så det er vigtigt, at du finder en mellemvej, så bakterier og hygiejne får en sammenhæng.

Vorter ligner ofte ligtorne, og det kan derfor være svært at se forskellen. Er du i tvivl om hvorvidt det er en vorte eller en ligtorn du har bør du opsøge din læge, som kan lave en biopsi af det. Efterfølgende kan lægen finde ud af, om det er en vorte eller ej. Er det en vorte, kan i drøfte hvilke muligheder der er for behandling – ellers kan du læse mere på denne side omkring behandlinger af vorter.

saadan ser en vorte udHvordan ser vorten ud?

Vorternes størrelse og form afhænger af hvor på kroppen den sidder. De fleste vorter, ligner en lille boble, der stikker ud fra huden, men ikke alle får denne form. En fodvorte er som regel relativ flad, og sidder ofte inde i huden. Det skyldes, at vi mennesker går rundt på vores fødder, og på den måde bliver vorten trykket ned i huden. Vorten får altså ikke mulighed for at vokse ud og bliver i stedet for flad og svære at se.

Hvis du har vorter på fødderne vil du opleve smerte, fordi huden hele tiden bliver irriteret, når vorten bliver trykket ind i huden. Hvis man har eller får vorter på fødderne, skal man være opmærksom på smittefaren derved. Når vorten sidder under foden, og bliver trådt på og slidt i løbet af dagen kan der nemmere gå hul på vorten, og derved er smitten større. Skal man i svømmehal eller andre offentligsteder med bad badefaciliteter, skal man huske at medbringe badesandaler, så man ikke smitter andre.

Hvorfor får man vorter?

Vorter kommer enten pga. af for høj renlighed og hygiejne, eller hvis der slet ikke bliver gjort noget ud af dette. Vorter smitter, og er der nogle i din omgangskreds der har vorter, er det vigtigt at du og andre vasker hænder hyppigere end ellers. Bakterien fra vorten videregives hurtigt, og de kan gemme sig mange steder.

 

Hekse er kendt for at have vorter, men er man en heks hvis man har vorter? Alle er tilbøjelige til at få vorter, men det ses ofte ved børn og ældre mennesker hvis immunforsvar ikke er i orden eller færdigudviklet. Grundet immunforsvaret er de modtagelige overfor sådanne virusser som fx vorter. Teenagere som er i udvikling har ofte et immunforsvar, som er forvirret idet deres hormoner raser af sted. Derfor er denne gruppe også mere tilbøjelige over for vortevirussen.

Du må ikke pille i vorten, og har man rørt den skal der vaskes hænder med det samme – inden der røres ved andre ting. Vorter smitter meget, om du er voksen eller barn har ingen betydning for smittefaren. Vær derfor opmærksom, og mind dit barn om renligheden omkring vorteberøringer – så i undgår smitten.