Hvordan behandles vorter?

Er du plaget af vorter, men ikke ved hvordan du skal behandle det, så læs med her. Når man har vorter er der flere forskellige forholdsregler der skal tages. En af dem er at passe på smittefaren, så du ikke viderefører virussen. Vorter er meget smitsomme, og hvis du ikke har fokus på smittefaren, risiker du at smitte andre omkring dig, også starter du en epidemi, som ingen ønsker.

Der er mange former for behandlinger, når det kommer til vorter. Der findes flere metoder til at fjerne vorter derhjemme, hvor du selv behandler din vorter. Det kan dog blive nødvendigt at søge hjælp hos lægen. Om du selv skal stå for behandlingen eller lægen skal, bør du selv vurdere. Det afhænger selvfølgelig af, om du er klar over hvad du skal behandle, om det er meget generende og smertefuldt, og hvor den sidder.

Er du i tvivl om, hvorvidt det er en vorte eller en ligtorn du har, skal du kontakte din læge. Her kan du få lavet en test og få stillet en diagnose. På den måde finder du også ud af, hvilke former for behandling du evt. selv kan klare – eller om lægen anbefaler at de tager sig af dit problem.

Behandlinger af vorter hos lægen

Du kan blive behandlet for vorter ved lægen, og her er det vortens størrelse og irritation der afgøre hvilken behandlingsform du får. Bliver du behandlet ved lægen, er det forskelligt afhængigt af vorten, hvilken behandling du vil få.

Du kan få frosset din vorte væk – det er denne metode de fleste kender til, og den metode der oftest bliver brugt, når der skal fjernes vorter. Det er ikke sikkert at vorten forsvinder efter en frysning, og det kan derfor ske, at du skal have frosset din vorte flere gange. Det afhænger selvfølgelig af vortens størrelse.

Lægen kan også skære din vorte af. Herefter vil du få noget salve på, som går ind og dræber de sidste bakterier fra virussen. Begge muligheder hos lægen vil muligvis give dig ar, og vorten kan komme frem samme sted igen. Som regel kommer vorten igen, og der kan gå op til 2 år, før vorten forsvinder helt.

behandlinger-af-vorter-hos-laegen

Behandlinger af vorter der hjemme

Du kan selv behandle dine vorter derhjemme. Her vil behandlingen tage længere tid, idet produkterne du kan købe på apoteket ikke er af samme kaliber som lægens. Håndkøbsprodukterne kan dog nedsætte smerterne og smittefaren. Disse metoder er især gode for børn og andre sarte sjæle, da lægens behandlinger kan være meget smertefulde.

En vortepen er et af de håndkøbsprodukter du kan få mod vorter. Det smøres på og får lov at tørre, hvorefter man sagtens kan bevæge sig frit. Smittefaren bliver nedsat og det vil være svært at klø hul på det størknet middel. Har du ikke vortemiddel ved hænderne, og ikke har mulighed for at få fat i noget, så kan klar neglelak også stoppe smittefaren.

Har du eller dine børn tendens til at klø og kradse i sår og lignende, vil det være en god idé at komme plaster på vorten, så den bliver uberørt. Der er lavet specielle plastre til vorter, som kan modstå vand og dermed kan bruges på stranden eller i svømmehallen. Disse plastre kan også købes på apoteket.

Uanset hvad så vil der forekomme smerter med din vorte. Derfor skal du vælge en behandling, hvor der bliver foretaget det indgreb der er nødvendigt, men her skal du også tænke på din smertegrænse. Vælg den behandlingstype, der passer bedst på dig. De store indgreb kan forårsage flere smerter ved vorten, og det vil du sikkert gerne undgå.