Artiklen indeholder reklamelinks

Kønsvorter sidder på de intime områder, og er derfor et mere tabubelagt emne, idet man som regel ikke vil dele det med omverden. Det betyder ikke, at kønsvorter ikke er et problem, for det er det, og det er stigende, og derfor skal der altid tages hånd om emnet.

Findes kønsvorterne kun på vores kønsdele, eller findes der kønsvorter som sidder andre steder? I denne artikel bringer vi kønsvorter på banen. Det er et emne vi skal have bragt op, og vi skal have nedlagt tabuet omkring flere symptomer – herunder vorter og kønsvorter. Hvad er kønsvorter, og hvad gør man, for at beskytte sig og hvilke behandlinger findes der imod det.

Kønsvorter flere steder

I vores underliv foregår der en masse ting, som vi i virkeligheden ikke rigtig er klar over, men som vi heller ikke har meget kontrol over. Derfor kan det være svært, at adskille de daglige dufte og udseendet med symptomer på forskellige sygdomme.

Er du i tvivl om noget, er det meget vigtigt at du søger hjælp ved lægen og kommer til en underlivsundersøgelse. Generelt kan det være smertefuldt at have vorter, men også kønsvorter kan forudsagde smerter i underlivet. Det skyldes områdets følsomheder, og det kan muligvis blive smertefuldt at gøre daglige ting som fx at tisse, tørre sig efter et bad eller dyrke sex.

Vorter findes ikke kun på hænder, fødder og i underlivet. Kønsvorter findes også i munden, og her kan det igen være svært at vurdere og skelne mellem vorter og andre problemer. Få altid stillet diagnosen hos fagmænd, så du kan få den rette behandling.

Når du får kønsvorter, skyldes det en hpv-virus. Lad det ikke skræmme dig, for selvom mange hpv-virusser kan være kræftfremkaldende, så er de som fører til kønsvorter ikke farlige.

kvnders koensvorter

Kvinder med kønsvorter

Kønsvorter hos kvinder kan forekomme i munden og på de intime områder. Er det tilfældet, er det vigtigt at du ikke kysser for meget, før du er startet i behandling, da du vil smitte personen du kysser med.

Intime kønsvorter findes på kønslæberne og på endetarmsåbningen. På disse områder kan du smitte gennem samleje, men også ved dårlig intimhygiejne. I visse tilfælde, vokser kønsvorter ind i selve underlivet og rammer skeden samt livmoderhalsen. I disse situationer skal du søge læge med det samme.

Mænd med kønsvorter

Mænd kan ligesom kvinder få kønsvorter i munden, og der skal tages de samme forholdsregler som der skal ved kvinderne.

Når mænd får kønsvorter på de intime områder, sætter det sig på pikhovedet, forhuden og kuglerne. Det kan være meget smertefuldt, og påvirke dit sexliv og urinafladningen. Det vil derved være en god idé, hvis du oplever meget smerte, at søge læge og opstarte en behandling. Mænd kan og få kønsvorter ved endetarmsåbningen, og dette behøver ikke være relateret til sex, men kan være komme fra berøring overflader, så som et toilet.

Prævention og kønsvorter

Kønsvorter er træls at døje med, men kan ligesom almindelige vorter gå væk af sig selv. En forskel her er at kønsvorter ofte sidder på slimhinder og dette giver dem flere muligheder for vækst, og dermed får de en længere levetid, og gør dem meget smitsomme.

Får du kønsvorter i munden eller på de intime dele, kan du købe hjælpemidler, som du og din partner kan tage i brug, for stadig at have et forholdsvist aktiv sexliv under behandlingen.

For at undgå smittefaren ved kønssygdomme er det vigtigt, at både du og din partner sørger for god prævention under sex. Et kondom kan gøre risikoen for smitte betydelig mindre. En ordentlig intimhygiejne er også meget vigtigt – ikke kun når vi snakker om sex med kønsvorter, men helt generelt.

Er du og din partner til oralsex, men føler jer hindret grundet kønsvorter hos den ene partner, kan i beskytte jer med slikkelapper. Disse kan købes på apoteket. Slikkelapper er en form for film du tager ud og ligger på det område du vil slikke. For at det er mest behageligt for din partner, bør i bruge vandbaseret glidecreme mellem underlivet og slikkelappen. Ligesom med et kondom er det ikke 100% sikkert, men mindsker risikoen for at blive smittet.