Artiklen indeholder reklamelinks
Mange børn er plaget af vandvorter – også kaldet mollusker. Det er nogle små knopper på huden, som skyldes en virusinfektion i hudens yderste lag. Mollusker er ikke farlige, og medfører sjældent andre gener end de kosmetiske. Oftest forsvinder de, uden behandling, efter 6-9 måneder. Der findes dog også måder hvorpå de kan behandles ved lægen.
Hvad kan man gøre som forældre?
Som nævnt ovenfor forsvinder vorterne efter nogle måneder, uden at barnet behøver nogen form for behandling. Derfor kræver det ofte blot ventetid og tålmodighed. Dog sker det ofte, at molluskerne hænger sammen med kløende eksem, og derfor behøver barnet alligevel en form for behandling. De kan fjernes kirurgisk ved enten at blive skrabet væk, eller lægen kan tage indholdet ud ved hjælp af en kanyle. Derudover kan de også fryse behandles, men mange børn bryder sig ikke om denne behandling. Derfor er det nogle gange bedre blot at have tålmodighed, da der på den måde ikke opbygges hospitalsskræk hos de små.
Man kan forebygge vandvorter hos børn ved at gøre faren for at blive smittet mindre. Det kan man blandt andet gøre ved at opretholde en god hygiejne og lade barnet have sit eget håndklæde, så molluskerne ikke spreder sig til andre steder på kroppen, eller smitter andre. Derudover skal børnene også undgå at kradse i deres vandvorter, da de på den måde kan smitte sig selv, og vorterne kan sprede sig til andre steder på kroppen.
I tilfælde af at vorterne ikke forsvinder efter nogle måneder, kan man benytte sig af vortemidler, som skal pensles på. Vortemidler kan købes både på fysiske apoteker og på online apoteker.
Hvornår skal man søge læge?
Det er aldrig nødvendigt at kontakte lægen med det samme, når man oplever vandvorter på sine børn, da de ikke er farlige. Dog kan børnene være irriteret af dem, hvis de spreder sig eller klør. I dette tilfælde kan det være en god idé at kontakte barnets læge for at sætte en behandling i gang. Derudover skal man være opmærksom på, om vorterne bliver betændte. Hvis vandvorten er gået i betændelse, bliver den rød, hævet og øm, og så er det også altid en god idé at søge læge og på den måde få igangsat behandling.
Smitte
Vandvorter smitter ved direkte berøring med andre, og kan derfor kategoriseres som kontaktsmitte. Der går nogle uger fra børnene bliver smittet, til vorterne begynder at vise sig på kroppen. Derefter smitter barnet selv, til der ikke er flere tilbage. Idet vandvorterne ikke er farlige, er der ingen regler inden for fremmøde i institutioner eller andre offentlige steder på trods af chancen for smitte af virusinfektionen. Der er altså ingen, der kan afvise dit barn på grund af vandvorter.